LÖRDAG.


lucia


lilla lucia föddes i italien i en riktigt rik familj för länge länge sen. hennes far dog när hon var liten, så hon uppfostrades av sin mor. lucia avlade ett kyskhetslöfte, men berättade inte detta för någon, hon och hennes mor va de enda vetande. när hon blev äldre lovades hon bort av sin mor, vilket var emot lucias önkan. lucia var starkt troende inför gud.
hon bad gud om hjälp, hon ville inte gifta sig,
då blev hennes mor obotligt sjuk., ingen kunde hjälpa henne, då bad lucia helgonet agata om hjälp. agata svarade, "varför ber du mig om hjälp när du kan bota henne själv..?" lucias tro var så stark att hon botade sin mor, när hennes bor blev frisk tog hon tillbaka bortlovandet. men mannen som hade lovats att få hennes hand blev besviken och skvallrade han för kejsaren, som inte tyckte om kristna. lucia blev genast arresterad och torterad, men förlorade aldrig sin tro på gud. hon dömdes till att bli glädjeflicka på en bordell. när hon skulle köras till bordellen, frös de fast i marken, för att få loss henns därifrån hällde man kokande olja på henne, men hon skadades inte, i desperation stack någon svärdet genom hennes hals, men hon dog inte då heller....
den unga jungfrun lucia levde martyrdöd. hon avbildas i den kristna konsten med ett svärd genom halsen, eller ett stort sår. hon kan även hålla i ett par ögon, legenden säger att hon slet ut sina egna ögon innan sin död, men gud gav henne ett par nya, mycket vackrare.  

anledningen till ljusen i henens hår, är för att skänka ljus i det mörka.. det sägs att den 13:1 december är den mörkaste dagen på året, vintersolståndet.






Kommentarer
Postat av: Mattias

Vilken tus att du nu har förklarat... Har ju alltid undrat varför vi firar Lucia. HAHA ;)

2008-12-13 @ 12:13:38
URL: http://thetias.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0